اگر از علاقمندان به هنر خیاطی می باشید، و یا شغل شما با چرخ خیاطی در ارتباط است، به طور حتم با انواع چرخ خیاطی آشنا هستید. بیش از ۱۰۰ مدل چرخ خیاطی وجود دارد که با توجه به کارکردشان در دو دسته کلی چرخ خیاطی صنعتی و چرخ خیاطی خانگی تقسیم می شوند. این دو نوع چرخ خیاطی تفاوت های فاحشی دارند، اما با این وجود می توان گفت هدف هر دوی آن ها مشترک است چرا که تمامی چرخ خیاطی ها در دنیا با هدف دوخت و دوز طراحی شده اند. اگر از آن دسته از افرادی هستید که تفاوت های اساسی این دو نوع چرخ را نمی دانید، در این مقاله با ما همراه باشید.
چرخ خیاطی صنعتی
چرخ خیاطی صنعتی به آن دسته از چرخ هایی گفته می شود که در کارگاه های خیاطی یا منازل استفاده می کنند. این چرخ ها به به نسبت نوع خانگی ظرفیت دوخت بیشتری داشته و به همین جهت مستحکم تر بوده و از مقاومت بالاتری برخوردار هستند. در ادامه به ویژگی های دیگر این نوع از چرخ خیاطی می پردازیم.
قدرت
اگر با پارچه های سرسخت سروکار دارید، بدون هیچ تردیدی، چرخ خیاطی صنعتی مناسب شماست. چرخخیاطی صنعتی دوخت این نوع پارچه ها را هم بدون داشتن هیچ گونه ساییدگی ارائه می دهد که حاکی از قدرت بالا و مقاوم بودن آن است. اجزای دیگر چرخ از جمله چرخ دنده ها، میله های اتصال، محفظه و بدنه آن از آلومینیوم و آهن تشکیل شده است. در چرخ های صنعتی دو نوع موتور اعم از کلاچ موتور با توان مصرفی ۳۷۰ وات و دیگری از مدل سِروُ با حداقل توان مصرفی ۴۵۰ وات است. هر دو نوع این موتورها وزن بالایی دارند و به همین دلیل جایگاه آن ها در بدون بدنه طراحی شده است.
کاربرد
این نوع چرخ ها با هدف افزایش ظرفیت دوخت برای پاسخ به نیاز های روز افزون، ساخته شدند. و عمده استفاده از آنها در دوخت پارچه های سنگین و ضخیم نظیر کرباس و لنین است. در واقع این چرخ ها برای دوخت های تخصصی تر طراحی شدند و علاوه بر دوخت پوشاک در صنایع دیگری مثل دوخت مبل، کیف، کفش و… استفاده می شوند.
تنوع دوخت
با استفاده از چرخ های خیاطی صنعتی می توان مدل های مختلف دوخت را بر پارچه اعمال کرد. از مهم ترین دوخت های انجام شده با چرخ خیاطی های صنعتی می توان به دوخت درز صاف،دوخت قفلی،دوخت دو سوزنه و از پرکاربردترین آنها می توان به دوخت سردوز اشاره کرد. همچنین از دیگر دوخت های قابل انجام با این دستگاه می توان از دوخت پوششی، سه سوزنه، دوخت دکمه، جادکمه، نواری، زیگزاگ، زنجیری و کور نیز اشاره کرد. لازم به ذکر است که با استفاده از این دستگاه گلدوزی نیز انجام می شود.
سرعت
از آنجایی که چرخ های خیاطی صنعتی برای تولید محصول در حجم بالا استفاده می شوند، فاکتور سرعت در آنها مسئله بسیار مهمی است. سرعت دوخت این چرخ ها به طور معمول از ۱۵۰۰ دور تا ۵۰۰۰ دور دوخت در دقیقه می رسد. البته باید گفت با وجود سرعت بالا، این چرخ خیاطی دوخت با کیفیتی نیز ارائه می دهد.
قیمت
چرخ های خیاطی صنعتی به دلیل تمامی ویژگی های ذکر شده، نسبت به دیگر چرخ های عرضه شده در بازار، از قیمت بالاتری برخوردار هستند. اما باید در نظر داشته باشید که این قیمت در برابر کارایی و سطح کارکرد این چرخ ها متناسب بوده و شایسته خرید هستند. علاوه بر این باید گفت چرخ خیاطی صنعتی توسط برند های مختلفی تولید و روانه بازار شده که هر برندی قیمت متفاوتی نیز دارد.
چرخ خیاطی خانگی
در طول روند انقلاب صنعتی چرخ خیاطی خانگی با هدف افزایش سرعت فرآیند دوخت و دوز و تولید پوشاک، پا به میدان گذاشتند. چرخ خیاطی خانگی توسط فردی به نام توماس سنت انگلیسی در سال ۱۷۹۰ اختراع شد. این چرخ ها از ویژگی هایی نظیر سبک وزن بودن به دلیل استفاده از پلاستیک و پلیمر در ساختار آنها و همچنین قابلیت تمیز شدن به آسانی از محبوبیت زیادی برخوردار هستند. این چرخ ها در انواع مختلف مکانیکی، الکترونیکی و کامپیوتری در بازار موجود هستند. نوع مکانیکی ساده ترین مدل این نوع چرخ ها هستند اما دو نوع دیگر از مشخصه های پیشرفته تری برخوردار هستند.
قدرت
قدرت موتور چرخ های خیاطی خانگی به مراتب پایین تر از چرخ های صنعتی است. از آنجایی که از این مدل چرخ ها برای انجام دوخت هایی در حجم بالا و همچنین دوخت های پارچه های ضخیم چندان استفاده نمی شود، ابعاد موتور آنها بسیار کوچک بوده به طوری که در درون بدنه جای می گیرند. در این نوع چرخ ها از موتورهای یونیورسال استفاده می شود.
کاربرد
این نوع چرخ ها برای انجام پروژه های ساده خیاطی، دوخت های تزئینی، کارهای کم حجم و شخصی دوزی استفاده می شوند. در کل می توان گفت اگر دائما با پارچه های ظریف و متوسط مشغول هستید، چرخ های خیاطی خانگی مناسب شماست. همچنین در میان این چرخ ها، چرخ مکانیکی گزینه ای ایده آل برای افراد مبتدی به شمار می آید زیرا که علاوه بر دستی بودن، بسیار ماندگار نیز هستند.
تنوع دوخت
از جمله ۵ نوع دوخت متفاوتی که می توان به وسیله این چرخ های خانگی بر پارچه اعمال کرد راسته دوزی، پاک دوزی، چین دوزی، دوخت تزئینی و دوخت جادکمه هستند. راسته دوزی که ساده ترین نوع دوخت می باشد، در تمامی چرخ های خیاطی خانگی قابل اجراست. پاک دوزی هم که حذف قسمت های برش خورده پارچه می باشد، با همین چرخ ها اعمال می شود. مابقی دوخت ها نیز در تمامی انواع چرخ های خیاطی قابل اعمال است.
سرعت
از آنجایی که چرخ های خیاطی خانگی بیشتر برای شخصی دوزی استفاده می شوند، سرعت چندان در آنها مطرح نیست. به عبارتی باید گفت که سرعت دوخت و دوز در این دستگاه کمتر از چرخ خیاطی صنعتی می باشد، به طوری که دوخت موارد سبک و با حجم کمتر با این چرخ حدود ۱۰۰۰ دوخت در دقیقه سرعت دارند.
قیمت
چرخ های خیاطی خانگی قیمت کمتر از مدل های صنعتی دارند. اگر بخواهیم از قیمت مدل های کامپیوتری بگویم می توان گفت که طیف قیمت آنها از ۳ میلیون تا ۱۴ میلیون تومان متغیر است. لازم به ذکر است که مدل های کامپیوتری مناسب خیاطان ماهری است که در منزل این حرفه را دنبال می کنند.